Introductie Tweakblog van Nils

Door Nilsepils op zaterdag 15 februari 2014 17:19 - Reacties (14)
Categorie: Algemeen, Views: 3.568

Welkom op mijn Tweakblog!
Doormiddel van deze blog wil ik jullie wat inzicht geven in mijn (toch wel) technische projecten. In deze post zal ik echter een introductie geven over mezelf en wat jullie te wachten staat!

Wie ben ik?
Ik ben Nils Westhoff (19) woonachtig in Hoofddorp maar van binnen nog steeds Heemstedenaar. Ik zit nu in mijn zesde en (hopelijk :+ ) laatste jaar op het VWO aan College Hageveld te Heemstede (zie banner voor foto). Mits alles goed gaat zal ik volgend jaar te vinden zijn op de TU Delft omdat ik daar de opleiding Industrieel Ontwerpen wil gaan volgen.

De blog
Industrieel ontwerpen is gelijk ook het grootste raakvlak voor deze blog. Aangezien jullie allemaal voldoende kunnen lezen op andere Tweakblogs over desktops, laptops , tablets en smartphones wil ik mij vooral gaan richten op de projecten die ik doe die wezenlijk anders zijn dan wat hier over het algemeen besproken wordt. Een aantal voorbeelden zijn:
- Multicopters/Multirotors en Drones
- Camera gimbals
- 3D printers (voornamelijk Ultimaker)

Multicopters
Om maar te beginnen met de multicopters. Ik heb voor mijn profielwerkstuk (natuurkunde) een quadcopter gekocht, gebouwd en onderzocht. Nadat ik daar de afgelopen paar maanden mee bezig ben geweest ben ik meer in aanraking gekomen met multicopters. Ik ben daarna gaan oriŽnteren en heb toen een hexacopter besteld zodat ik filmpjes kan gaan maken met een Sony NEX 5R. Hierover wil ik jullie meer vertellen in aparte blogposts.

Gimbals
Omdat gimbals naar mijn idee nog veel te duur zijn, en zeker die voor de grotere camera’s, heb ik zelf een gimbal ontworpen en 3D geprint. Ik ben begonnen met een gimbal voor een GoPro Hero 3, maar ben daarna ook aan de slag gegaan met een gimbal voor de NEX 5. Naast dat het erg veel geld scheelt is het natuurlijk ook super leuk om te doen, en goede oefening voor een toekomstig IO’er al zeg ik het zelf. Mocht je niet weten wat een gimbal is, bekijk dan is dit filmpje. Ik zal echter ook een blogpost schrijven over de werking van de gimbal die ik zelf heb ontworpen voor de NEX 5.

3D Printers
Als laatste zou ik nog het een en ander willen vertellen over 3D printers. Ik heb nu ongeveer een jaar de beschikking over een Ultimaker die bij ons op zolder staat. Ik heb die zelf in elkaar gezet. Een leuke klus, en is weer eens wat anders dan een computer. Wat ik precies wil gaan vertellen over de 3D printer weet ik nog niet, zeer waarschijnlijk zullen dat projecten zijn die ik heb gemaakt of ga maken met de Ultimaker. Maar misschien ook technische informatie over de printer, zoals de upgrades die we gedaan hebben en de instelingen en plastics die wij gebruiken voor het printen.

Tot slot
Verder zouden er natuurlijk nog veel andere onderwerpen aan de orde kunnen komen, zeker als ik volgend jaar met mijn studie mag gaan beginnen. Maar voor nu zijn dit wel de belangrijkste blogonderwerpen, en ik denk dat ik hier voorlopig wel zoet mee ben. Ik hoop dat ik jullie kan interesseren, en dat jullie mij eventueel nog wat nieuws kunnen bijbrengen.

Reacties


Door Tweakers user Frozen, zaterdag 15 februari 2014 19:03

Dan kan je imo beter werktuigbouwkunde studeren.
industrieel ontwerpen is meer ''kunst'', werktuigbouwkunde is meer ''engineering'' imo.

Door Tweakers user Snowmiss, zaterdag 15 februari 2014 19:03

Leuke introductie en een vraagje: hebben jullie 'zomaar' een 3D printer in huis?

Door Tweakers user Nilsepils, zaterdag 15 februari 2014 19:13

Frozen schreef op zaterdag 15 februari 2014 @ 19:03:
Dan kan je imo beter werktuigbouwkunde studeren.
industrieel ontwerpen is meer ''kunst'', werktuigbouwkunde is meer ''engineering'' imo.
Volgens mij begrijp je dan niet helemaal wat IO precies in houdt. IO is veel meer dan dat, industrieel ontwerpen is simpel gezegd "productontwerp". Bijvoorbeeld die Senz paraplu (stormvast) komt bij een IO'er van Delft vandaan, dat is mijns inziens toch echt iets anders dan kunst.

Overigens houd ik mij ook bezig met Logo en webdesign, creatief ben ik dus wel, maar ik denk dat dat voor deze blog wat minder interessant is. Vandaar dat ik dat niet heb vermeld.
Snowmiss schreef op zaterdag 15 februari 2014 @ 19:03:
Leuke introductie en een vraagje: hebben jullie 'zomaar' een 3D printer in huis?
Zomaar ja :+ nee, de 3D Printer heeft mijn vader aangeschaft voor zijn werk. Hij doet de R&D voor design overkappingen (zonwering). Om prototypes te ontwikkelen voor onder andere katrollen en maquettes heeft hij 3D Printer aangeschaft, waar ik gretig gebruik van maak.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 15 februari 2014 19:15]


Door Tweakers user SlowDown, zaterdag 15 februari 2014 20:47

Geboren Heemstedenaar hier :Y)

Door Tweakers user Nilsepils, zaterdag 15 februari 2014 20:54

Lekker kakkineus toch? :9

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mocht je al graag iets willen zien van de gimbal of hexacopter, ik ben op dit moment bezig het model op Thingiverse, een grote bibliotheek voor 3D modellen geoptimaliseerd voor 3D printers, te uploaden.

Maar op het bouwverslag en uitleg zullen jullie nog even moeten wachten :9

Door Tweakers user Kain_niaK, zaterdag 15 februari 2014 22:28

Leuk man! Ik ben met RC begonnen een jaar geleden. Eerst heli's omdat als je die onder controle kunt krijgen kun je alles. Op lange termijn wil ik naar FPV met een powered zwever en wat zonnepanelen op de vleugels.
Ik ben begonnen met de Blade Mcx2 om binnen de orientaties te leren, dan een Nano Cpx gekocht, een Nano QX (quad) en een Blade MCPX BL ... en ik heb nu ook twee oude Kadett vliegtuigjes en een E-flite Apprentice 15e. Maar pas in de zomer kan ik weer veel buiten vliegen (Canada)

Succes! Ik wil ook ooit op mijn blog wat delen over RC want het is zo'n leuke hobby en je leer zo veel ... reactiesnelheid ... voorzichting zijn .... technieke .... alle verschillende soorten lijm en piepschuim. Alleen kost het nog al wat geld .....

Door Tweakers user dutchmartin, zaterdag 15 februari 2014 22:53

Ziet er interssant uit!
Een opmerking:
De video link van gimbals werkt niet omdat de link niet klopt
http://(http://www.youtube.com/watch?v=iSpDA1Qv7wg
Deze link staat er nu en moet natuurlijk
http://www.youtube.com/watch?v=iSpDA1Qv7wg
Zijn.

Door Tweakers user Nilsepils, zaterdag 15 februari 2014 23:01

Ik ben zelf voor het profielwerkstuk begonnen met een DJI NAZA F450 en nu een Tarot FY680 opvouwbaar carbon frame. Verder altijd wel interesse gehad, maar het is er daarvoor nooit van gekomen. Ik zou inderdaad ook graag de stap maken naar FPV, maar voordat er goede filmpjes zijn is een gimbal essentieel. Dan blijft er niet zo veel geld meer over voor FPV helaas :(

@dutchmartin
WHOOOOPS, dom... Volgens mij werkt ie nu gewoon :)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 15 februari 2014 23:06]


Door Tweakers user KoosjeKeesje, maandag 14 april 2014 19:00

Wel eens gehoord van een RecycleBot? Hier mee kan je jouw melkverpakkingen recyclen tot voedingsfilament. Schijnt in het gros van de printers te kunnen. Als je zelf een printer in elkaar kan zetten kan je ook zo'n RecycleBot in elkaar zetten toch ;)
Ben niet tot de beschikking van 3D printer dus heb ik d'r niks aan... Maar wel een heel leuk project!

[Reactie gewijzigd op maandag 14 april 2014 23:05]


Door Tweakers user BorisN, woensdag 16 april 2014 19:51

Leuke post, ik ben samen met een vriend bezig met een 3D geprinte quadcopter. Hebben ook alletwee op hageveld gezeten. Hoever is je project nu? Waar vlieg je met dat ding?

Door Tweakers user Nilsepils, donderdag 17 april 2014 07:19

KoosjeKeesje schreef op maandag 14 april 2014 @ 19:00:
Wel eens gehoord van een RecycleBot? Hier mee kan je jouw melkverpakkingen recyclen tot voedingsfilament. Schijnt in het gros van de printers te kunnen. Als je zelf een printer in elkaar kan zetten kan je ook zo'n RecycleBot in elkaar zetten toch ;)
Ben niet tot de beschikking van 3D printer dus heb ik d'r niks aan... Maar wel een heel leuk project!
Heb niet van die specifieke bot gehoord, maar wel van het idee. Probleem is dat wij thuis melk uit een pak drinken, en niet uit die plastic dingen met een draaidop.
BorisN schreef op woensdag 16 april 2014 @ 19:51:
Leuke post, ik ben samen met een vriend bezig met een 3D geprinte quadcopter. Hebben ook alletwee op hageveld gezeten. Hoever is je project nu? Waar vlieg je met dat ding?
3D geprinte quadcopters wil ik ook nog wel eens proberen, elke mogelijkheid om alles om te bouwen is namelijk erg leuk haha. Grappig dat jullie ook allebei van Hageveld komen! Nieuwe info is dat wij gisteravond de profielwerkstuk wedstrijd van Hageveld hebben gewonnen! Van alle beta profielwerkstukken waren wij de beste, aan de alpha kant was er een winnares.

Ik vlieg zelf voornamelijk gewoon in de buurt, ik heb helaas nog niet zo veel batterijen dat ik even op de fiets stap om ergens een dagje op een grote open plek kan gaan vliegen.
Nu dus in de buurt op een plekje ter grootte van een klein voetbalveldje denk ik.

Door Tweakers user BorisN, donderdag 17 april 2014 10:54

Ah netjes, gefeliciteerd! Onze quadcopter ligt op dit moment helaas in stukken, maar de printer staat ondertussen ook alweer te draaien om nieuwe armen te maken. Omdat we alle onderdelen los hebben gekozen en gekocht hebben we nogal wat werk met het kalibreren en in elkaar zetten. Het is wel erg gaaf om zelf de flight controller te kiezen en te configureren. We hebben nu eigenlijk alleen nog de flight controller en de accu aan het frame, het GPS bordje is nog niet aangesloten en de gimbal en gimbal controller zitten er ook nog niet op. Hij vliegt dus wel alleen is hij helemaal kaal.

Door Tweakers user KoosjeKeesje, donderdag 17 april 2014 11:24

[quote]Nilsepils schreef op donderdag 17 april 2014 @ 07:19:
[...]

Heb niet van die specifieke bot gehoord, maar wel van het idee. Probleem is dat wij thuis melk uit een pak drinken, en niet uit die plastic dingen met een draaidop.

[...]

Hmm dat is wel jammer ;) Wel gave projecten allemaal. Hopelijk ga ik dr nog wat mee doen met mijn studie ;)

Door Tweakers user KoosjeKeesje, donderdag 15 mei 2014 20:42

KoosjeKeesje schreef op donderdag 17 april 2014 @ 11:24:
[quote]Nilsepils schreef op donderdag 17 april 2014 @ 07:19:
[...]

Heb niet van die specifieke bot gehoord, maar wel van het idee. Probleem is dat wij thuis melk uit een pak drinken, en niet uit die plastic dingen met een draaidop.

[...]

Hmm dat is wel jammer ;) Wel gave projecten allemaal. Hopelijk ga ik dr nog wat mee doen met mijn studie ;)
Hmm we gaan iets anders doen, organen printen :) met biomaterials!! Ook leuk. Blog je gauw weer?

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)